Sanal Onkoloji

Sanal Onkoloji

Biliyor Musun?

Sanal Onkoloji de Vaka Çalışmaları Mevcut

Rahim ağzı (Serviks) kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Soru Sahibi: admin 23 views

Serviks kanseri evresi tedavi seçiminde en önemli faktördür. Ancak, kanserin serviks içindeki tam yeri, kanserin tipi, yaş, genel sağlık durumunuz ve çocuk sahibi olmak isteyip istemediğiniz gibi diğer faktörler tedavi seçeneklerini de etkiler. Serviks kanseri tedavisi, tek bir yöntemle ya da birkaç tedavi seçeneğinin kombinasyonu şeklinde uygulanabilir.

Kanseri ortadan kaldırmak için cerrahi işlem uygulanabilir. Radyoterapi, kemoterapi ya da ikisinin kombine şekli olan radyokemoterapi kanserin evresine ve hastanın durumuna göre uygulanan diğer tedavi yöntemleridir.

Erken evre rahim ağzı kanserinde tedavi yaklaşımı cerrahi girişimlerdir. Hangi işlemin uygulanacağına karar verilmesinde kanserin boyutu, evresi ve kişinin ileri zamanlarda gebelik istemi bulunup bulunmadığına göre karar verilebilir:

  • Sadece Kanserleşen Bölgenin Çıkarılması

Oldukça küçük boyuttaki serviks kanseri hastalarında koni biyopsisi işlemi ile yapının çıkarılması mümkün olabilir. Koni şeklinde çıkarılan rahim boynu dokusu dışında diğer serviks bölgelerine müdahale edilmez. Bu cerrahi girişim özellikle ileri dönemlerde gebe kalmak isteyen kadınlarda hastalıklarının derecesinin izin vermesi halinde tercih edilebilir.

  • Rahim Boynunun Çıkarılması (Trakelektomi)

Radikal trakelektomi adı verilen cerrahi prosedür, rahim boynu ve bu yapıyı çevreleyen bazı dokuların çıkarılması işlemini ifade eder. Erken evre serviks kanseri hastalarında tercih edilebilen bu işlem sonrasında rahime müdahale edilmemesi nedeniyle ileri zamanlarda kişi tekrar gebe kalabilir.

  • Rahim Boynu ve Rahim Dokusunun Çıkarılması (Histerektomi)

Çoğu erken evre serviks kanseri hastalarında tercih edilen cerrahi yöntemlerden bir diğeri de histerektomi ameliyatıdır. Bu ameliyat ile hastanın rahim boynu, uterus (rahim) ve vajinanın bir bölgesine ek olarak çevre lenf nodları da çıkarılır. Histerektomi ile birlikte kişi bu hastalıktan tamamen kurtulabilir ve tekrar ortaya çıkma şansı da ortadan kalkmış olur ancak üreme organlarının çıkarılmış olması nedeniyle kişinin operasyon sonrası dönemde hamile kalması imkansızdır.

Cerrahi girişimlere ek olarak bazı hastalarda yüksek enerjili ışınlar kullanılarak gerçekleştirilen radyasyon tedavisi (radyoterapi) uygulanabilir. Radyoterapi genellikle kemoterapi ile birlikte özellikle ileri evre servikal kanser hastalarında başvurulan tedavi yöntemleridir. Bu tedavi yöntemleri bazı hastalarda rahatsızlığın nüks etme ihtimali yüksek olarak tespit edilmesi halinde bu riskin azaltılması amacıyla da kullanılabilir.

Radyoterapi sonrasında üreme hücresi yumurtaların hasarlanması nedeniyle kişi tedaviyi takiben menopoz dönemine geçebilir. Bu nedenle ileri zamanlarda gebelik istemi bulunan kadınlar hekimleri ile üreme hücrelerinin vücut dışında nasıl saklanabileceği ile ilgili fikir alışverişinde bulunmalıdır.

Kemoterapi, güçlü kimyasal ilaçlar vasıtasıyla kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasını hedefleyen tedavi yöntemidir. Kemoterapi ilaçları kişiye ağızdan ya da damar yoluyla verilebilir. İlerlemiş kanser olgularında radyoterapi ile birlikte uygulanan kemoterapi tedavisi, uygulanan tedavilerin etkinliğini arttırıcı özellik gösterebilir.

Bu işlemler dışında kanser hücrelerindeki çeşitli özelliklerin ortaya konması ile hedefe yönelik tedavi kapsamında çeşitli ilaçlara başvurulabilir. İlerlemiş rahim ağzı kanseri hastalarında kemoterapi ile birlikte uygulanabilen tedavi yöntemidir.

Bu tedaviler dışında kişinin kendi bağışıklık sistemini uyararak kanser hastalığı ile mücadelesini güçlendiren ilaç tedavisine immünoterapi adı verilir. Kanser hücreleri ürettikleri çeşitli proteinler vasıtası ile kendilerini bağışıklık sistemine karşı görünmez hale getirebilirler. Özellikle ileri evre ve diğer tedavi yöntemlerine cevap alınamamış kişilerde immünoterapi uygulaması ile kanser hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması sağlanabilir.

Erken evrelerde tespit edilen rahim ağzı kanseri hastalarında uygun tedavi sonrasında 5 yıllık sağ kalım oranı %92’dir. Bu nedenle bu rahatsızlığa dair belirtileri fark etmeniz halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak destek almanız önerilir.

Chati Aç
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?