Sanal Onkoloji

Sanal Onkoloji

Biliyor Musun?

Sanal Onkolojide Tüm Sorularının Cevabı Var

Prostat Biyopsisi Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Soru Sahibi: admin 26 views

Prostat biyopsisi alınırken prostat biyopsisi (prostattan parça alma) hakkında bilinmesi gerekenleri sizlere aktarmaya çalışacağım.

Değerli Okurlarım,

Bu günkü yazımda  erkeklerde en sık görülen kanser olan prostat kanserinin teşhisi için gerekli olan prostat biyopsisi (prostattan parça alma) hakkında bilinmesi gerekenleri sizlere aktarmaya çalışacağım. Prostatta kanser olup olmadığını anlamak için biyopsi yapılması ve alınan parçaların patoloji uzmanı tarafından incelenmesi zorunluluktur.

Biyopsinin alınma yöntemleri hem doğru teşhis koyma açısından hem de biyopsi sonrası gelişebilecek komplikasyonlar açısından çok önemlidir.

Prostat bezi, idrar kesesinin hemen altında rektum dediğimiz kalın barsağın son kısmının hemen önünde yaklaşık 20 gram ağırlığında kestane şeklinde bir organdır.

Görevi meniye PSA, PAP, çinko gibi bir takım maddeler vererek spermin yumurtayla birleşmesine katkıda bulunmaktır. Hem meni yolu hem de idrar yolu prostattan sonra ortaktır.

Üreme için en gerekli organlardan biri olan prostat bezinin hastalıkları tüm yaş gruplarında çok sık görülmektedir. En sık görülen prostat hastalıkları iltihapları, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve kanserleridir.

Prostat kanseri erkeklerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’inde  en sık Türkiye’de 2. sıklıkta  görülen kanserdir.  Bu kadar sık görülmesine karşın patolojik tipine göre değişmekle birlikte yavaş seyirlidir ve uzun yıllar yaşama şansı verebilir.

Teşhisi aile hikayesi olanlarda 40 yaş üstü olmayanlarda 50 yaş üstü kanser taraması sırasında konulmaktadır. Birinci derece akrabasında prostat kanseri olanlar erken tanı açısından mutlaka taramadan geçirilmelidir.

Prostat kanseri teşhisi için başlangıçta  kanda prostat spesifik antijen (PSA) testi, parmakla rektal muayene yapılır.

PSA yüksek, muayenede şüpheli bir durum var ise, ya da psa normal olsa bile muayenede şüphe var ise prostattan biopsi ile parça alınarak patolojik incelemeye gönderilir.

Muayene normal psa yüksek olsa bile prostattan parça alınması gerekir.

Prostat biopsi işlemi normalde ultrason ile rektal (makat) yoldan prostatın 12 yerinden  rastgele iğne ile yapılır. İki biyopsi alanında kanserojen doku var ise iğnenin rastlamama şansı vardır.

Normal biyopsilerin önemli bir kısmı bu nedenle negatif gelmektedir. Bu durumlarda magnetik resonans görüntüleme (MRI) devreye girmektedir.

Günümüzde 3 tesla MRI cihazları ile prostat taraması yapılmakta (multiparametrik prostat MRI) kanser olması muhtemel alanlar tespit edilmektedir.

Daha sonra özel ultrason cihazlarıyla bu MRI görüntüleri ile ultrason görüntüleri birleştirilmekte ve sadece şüpheli alanlardan biyopsi alınabilmektedir. İşte biz bu işleme “prostat füzyon biyopsi” diyoruz.

Prostat füzyon biyopsi normalde rektal yoldan yapılmakta  ve rektumdaki kirli ortam prostatı iltihaplandırmakta ve hastaların yaklaşık %3-10’u ciddi prostat iltihabı (prostatit) ve  sepsis riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Bu durum hayatı ciddi derecede tehdit edebilmekte hatta bazen ölümle sonuçlanabilmektedir.

Bu riski en düşük seviyeye düşürmek hatta ortadan kaldırmak için biz bu işlemi torbalar ile anüs arasından rektuma hiç girmeden yani perineal yolla gerçekleştirmekteyiz.

Bunun için bu bölgeye füzyon biyopside bize klavuz olacak bir aparat yerleştiriyor ve biyopsileri buradan şüpheli alanları hedef alarak gerçekleştiriyoruz. Bütün bu işleme ise” Perineal prostat füzyon biyopsi” demekteyiz.

Prostata makattan girilmediği için bu yöntemde infeksiyon ihtimale sıfıra yakındır. Ek olarak bu yöntemle prostatın bütün odaklarına ulaşıp parça almak kolaydır.

Sonuç olarak PSA yüksekliğinde, makattan muayenede şüphe varlığında, aile hikayesi varlığında multiparametrik prostat MRI yapılmalı ve gereğinde perineal füzyon biyopsi yöntemi tercih edilmelidir.

Perineal prostat füzyon biyopsi tolabilitesi kolay, infeksiyon riski en az ve prostatın tüm odaklarından parça alabildiğimiz bir yöntemdir. Bu nedenle prostat kanseri kesin teşhisini koymak için bu yöntemi önermekteyiz.

Chati Aç
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?