Burada prostatın büyüklüğü ile hastalığın şiddeti arasında direkt bir ilişki yoktur. idrar çıkışı iyi olmadığında önce idrar kesesinin yapısı bozulur, sonra da böbrekler etkilenerek böbrek yetmezliğine hatta hastanın diyalize girmesine neden olabilir.
Bu nedenle prostat hastalıklarının erken tanısı ve tedavisi böbrek yetmezliğinin gelişimini önlemektedir. Prostat büyümesi tedavisi hastalığın şiddetine göre yapılır. 1. Hastanın çok az belirtileri var, mesaneyi ve böbreği bozmamış ise bu hafif prostat belirtileri olarak değerlendirilir.
Tedavi olarak günlük 1.5 -2 litre sıvı alımı önerilir ancak gece sık çıkmaları azaltmak için yatmadan 2 saat önce sıvı alımı durdurulur. Zarar verecek yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerektiği söylenir.
2. Orta derecede belirtileri olan hastalardır. Bu durumda idrar kesesinin bozulmasına bağlı gece ve gündüz sık idrar çıkma, idrarda çatallanma, idrar sonunda damlama, idrar akımında azalma gibi orta derecede belirtiler vardır.
Bu durumda hem mesane hem de böbrek etkilenmiş, idrar kesesini tam boşaltamıyor, taşma şeklinde idrar kaçırıyor olabilir. Ayrıca gece ve gündüz çok sık idara çıkma belirtileri vardır. Bu durumda tedavisi cerrahidir.
Hasta yaşlı, kan sulandırıcılar kullanıyor ise kanama ihtimali daha az olduğundan lazerle prostatın alınması önerilebilir. Standart cerrahi tedavi TUR ameliyatlarıdır. Prostat çok büykse (100 gramın üstü). Açık cerrahi uygulanabilir ve en iyi yöntem olabilir.
Ancak günümüzde teknolojinin gelişimi ile çok büyük prostatlar bile TUR ile yani kapalı yolla tedavi edilebilmektedir. Ayrıca kriyoterapi, termoterapi, prostatik stent yerleştirilmesi, HİFU gibi daha az kullanılan cerrahi yöntemler mevcuttur.