Dudak ve Ağız Boşluğu Kanserleri Nelerdir ve Neden Oluşur?
Dudak kanserleri çoğunlukla alt dudakta meydana gelen kanserlerdir. Ağız boşluğunda en sık görülen kanser türü dudak kanseridir. En sık 60 yaş üstü erkeklerde görülür. Dudak kanserinde en büyük etken sigara kullanımı ve uzun süreli güneş ışınlarına (UV) maruzluktur. Ağış ve diş hijyeninin olmaması, aşırı alkol tüketimi diğer nedenler arasındadır.
İki haftadan uzun süre dudakta görülen beyaz veya kırmızı yaralar, şişlikler ve hareket bozuklukları dudak kanserinin belirtileri arasındadır. Erken evrede dudakta görülen beyaz kabuklu yaralar lezyon belirtisidir. Yaranın kabuğu kaldırılınca kanama gerçekleşir. Bu şekilde derin dokulara ulaşmadan geçirilebildiği gibi ilerleyen evrelerde çene kemiğine yayılım da gösterebilir.
Dudak kanserlerinin kesin tanısı, hekimin fiziki muayenesi ve kanserli bölgeden biyopsi alınarak incelenmesiyle gerçekleşir. Rutin bir tarama yoktur, hekimlerin ya da diş hekimlerinin kontrolleri sırasında teşhis edilebilir.
Dudak kanserleri genellikle cerrahi müdahaleyle tedavi edilir. Gerekli durumlarda boyun bölgesinden parça da alınabilir. İleri evrelerde ise cerrahi operasyona ek olarak radyoterapi ve kemoterapi birlikte uygulanabilir.